Welke kofte is het lekkerst?

Het woord "köfte" is afkomstig van het Perzische woord "kufte". De Turken hebben het gerecht overgenomen en andere vormen aan gegeven en kruiden toegevoegd. Oorsprong gaat in de Turkse keuken terug tot de 13e eeuw. Köfte is een verzamelnaam voor gehaktgerechten. Kan het beste vergeleken worden met gehaktballetjes of hamburgers. Er zijn volgens deskundigen ongeveer 300 soorten. Maar welke zijn de lekkerste?

8. Kadin budu köfte

Naam is in ieder geval bijzonder: "Vrouwendijen köfte". Bevat een gebalanceerde hoeveelheid rijst. Wordt vormgegeven als de dij van een vrouw.

Kadin budu kofte

7. Findik köfte

Vertaald betekent het "hazelnoot köfte". Niet omdat er hazelnoot in zit, maar omdat deze soort köfte zo klein is als een hazelnoot. Het zijn dus ideale hapjes. Kan natuurlijk ook geserveerd worden bij een pilav.

findik kofte

6. Izmir köfte

Anders dan de andere soorten köfte wordt Izmir köfte niet in een pan of barbecue bereid. In tegenstelling wordt het gemaakt in een stoofpot. Lekker gekruide köfte mengsel wordt samen met tomatensaus gaar gekookt. Lekker om met Turksbrood de saus te dippen. Zoals de naam doet vermoeden is dit een gerecht uit Izmir.

izmir kofte

5. Çig köfte

Çig betekent rauw. Zeer magere en malse vlees wordt samen met fijne tarwe, kruiden en andere ingredienten met de hand langdurig fijn gekneed. Hierna worden ze in vorm gekneden, zo groot als de binnenkant van je hand. Wordt vaak gegeten door het te wikkelen in de sla met tomaten. Vaak wordt het erg heet met veel isot bereid. Omdat het vlees rauw is kan je het vergelijken met american filet.

cig kofte

4. Içli köfte

Köfte met inhoud. Zijn wat vorse, ei vormige ballen. Buitenkant wordt bereid van tarwe. Het kruidige gehaktmengsel zit alleen binnen in. Het geheel wordt in hete olie gefrituurd. Wordt vaak met veel peper, pittig bereid. Is wel een hele klus om het te maken.

icli kofte

3. Inegöl köfte

Is een gecertificeerde köfte uit een plaats vlakbij Bursa. Bevat kalfsvlees en lamsvlees. Volgens de officiële beschrijving moet het rode peper, zwarte peper, karwij, knoflook, melk, ui en paneermeel bevatten. Echter mogen de kruiden niet te overheersend zijn. Mag maximaal 2cm dik zijn en moeten allen de zelfde vorm en grootte hebben.

inegol kofte

2. Tekirdag köfte

Lijkt op Inegöl köfte maar Tekirdag is een plaats vlakbij Istanbul waar deze soort köfte enorm populair is. Dient gemaakt te worden van (vette) kalfsribbenvlees. Het vet smelt boven de barbecue waardoor een heerlijk zachte en smakelijke köfte onstaat.

tekirdag kofte

1. Akçaabat köfte

Akçaabat ligt in het noorden van Turkije vlakbij Trabzon aan de zwarte zee. Deze köfte wordt als mini hamburgers van rond de 8 cm vormgegeven en op de barbecue gegrild.

akcaabat kofte

Reacties

Heerlijk die Turkse gerechten, vooral met Bulgur, Turkse yoghurt en Effes bier, ik ga regelmatig naar de Turkse supermarktje bij ons om de hoek.
Kees, köfte ligt niet 'in de schappen' maar is een gerecht wat doorgaans met veel liefde bereid wordt. En in 1 stukje köfte zit meer kruiden - en dus smaak - dan doorgaans al het andere vlees, wat daadwerkelijk 'in de schappen' ligt. Ik ben dus benieuwd wat jouw ervaring met köfte is of wilde je gewoon even azijnpissen met je DOMME opmerking. Loser
Beste Jaap en Kees, proef maar eens Turkse kofte. Ik houdt van Hollandse gehatbal en stoofvlees, maar kofte heeft een geweldige smaak die een welkome aanvulling is in onze keuken. Hoe meer culturen er in Nederland bij komen, hoe meer lekkere varianten eten bij ons op tafel kunnen staan.
kofte smaakt nergens naar man, het moet uit de schappen, schandalig dat ze dat verkopen!!!!
Drie weken de leuke film köfte gezien, en nu al drie keer köfte gemaakt. de ingredienten zijn wel belangrijk. Een beetje teveel van dit of een beetje teveel van dat en de smaak is compleet anders. Maar warempel toch steeds nog lekker.
Ik heb de film kofte gezien op tv. Was erg lachen. Ik ging even googlen op kofte en kwam op deze site. Grappig om te lezen dat er zo veel soorten kofte bestaat. Film was echt een aanrader.
VEGETARISCHE CIGKOFTE NU IN ROTTERDAM Cigkofte yemek isteyip, yapamayanlar icin Turkiyenin taninmis markasi CIGKOFTEM simdi Rotterdamda. Cigkoftesi ETSIZDIR. Ozel patentli karisimi ile tadi muthistir ve etli cigkofteden daha lezzetlidir. Etsiz oldugu icin daha saglikli, dayanma omru daha fazla, daha besleyici, daha guvenilir. El degmeden makinede yapilmaktadir. Turkiyede 100 den fazla subesi bulunan Cigkoftem simdi Rotterdam da yeni subesini acmistir. ADRES: BEIJERLANDSELAAN 148 3074 EP ROTTERDAMA TEL. 010 291 71 35 HERGUN 12.00 ILE 21.00 SAAT ARASI ACIKTIR.
Hoe dan ook ze zijn allemaal lekker..... hmm
Mijn kofte recept is echt bewezen de beste. Kofte is het makkelijkste eten dat je kan maken: 1. Ga naar een Turkse slager en zeg "Geef mij 1 kilo turkish kofte". (Geen moeilijke zinnen, anders begrijpt hij je niet he) 2. Ga naar huis en zet een pan op het gas pitje met wat olie of boter. 3. Haal de kofte uit verpakking en plaats het in de pan. 4. Steek een sigaret op. Als die op de helft is even koftes omdraaien. 5. Als je sigaret op is uitmaken en koftes van het vuur afhalen. 6. Doe dit in een turksbrood met tomaat en komkommer en wat ketchup. Eet smakelijk!
"Cig kofte maken met de voeten: http://www.youtube.com/watch?v=7FU9gpTifdY Eet smakelijk! ahahahaha"
Ik zeg je een ding: kofte in turkije is echt lekker. In nederland heb ik nooit zo lekkere kofte gegeten. In turkije kan je overal lekker eten. Mijn favoriete kofte is gewone kofte. Geen cig kofte of andere dingen. Die akcabat of inegol vind ik lekkerste.
turken zijn echt gek. Hahaha. vrouwendijen? hoe verzinnen ze het. ben niet echt onder de indruk.

Reactie toevoegen