Verschil tussen Shoarma en Doner

Eigenlijk hoort er geen verschil te bestaan tussen de gerechten. Shoarma stamt af van het woord “çevirme”, dat draaiend betekent. Döner is daar een ander Turks synoniem voor. Echter is het gerecht in het westen populair geworden als “çevirme” en verbasterd tot allerlei fantasievolle variaties zoals Shwarma, Shaurma, Chawarma en Shoarma. Ook wordt het door de Grieken geserveerd als Gyros of Souvlaki.

Als je het over echte Doner kebap hebt, wordt de stad Bursa als referentie gezien. De familie “Iskenderoğlu” heeft generaties lang het gerecht aangeboden in hun restaurants. Later hebben ze in Istanbul filialen geopend.

De geschiedenis ervan gaat terug tot in 1800. Yavuz Iskenderoğlu en zijn opa Sabit Efendi verkochten te paard kebap. Zijn opa komt op een dag met het idee om het vlees verticaal in plaats van horizontaal te grillen. Zodoende zou volgens de opa er minder rook moeten ontstaan. Yavuz vindt dit allereerst een kinderachtig idee, maar uit respect en om opa tevreden te stellen probeert hij dit. Het blijkt een succesformule te zijn omdat mensen het interessant vinden dat vlees verticaal staat en de smaak fantastisch is. (De restaurants bestaan nog steeds: http://www.kebapciiskender.com.tr/)

De traditionele wijze van Doner bereiding is als volgt: het vlees is 100% lamsvlees en bevat geen kruiden. De smaak moet vooral komen van het kwaliteitsvol vlees. Het liefst door dieren die speciaal zijn gevoed met verse tijm. Tegenwoordig wordt het vaak met kalfsvlees gemixt omdat het door de jonge generaties lichter en prettiger wordt bevonden. Oorspronkelijk werd alleen tomatensaus (van echte verse tomaten) gebruikt. Knoflooksaus hier overheen is een westerse uitvinding.

Doner hoort gegrild te worden op echte houtskool en van de spit gesneden te worden met een Doner mes.

Shoarma

Tegenwoordig staat shoarma synoniem voor slechte kwaliteit (afval?) vlees. Het bestaat uit een mengelmoes van kalkoen, varken, rund en kippenvlees met veel knoflooksaus. Een populair fast food om na een stevige avondje drinken te nuttigen. Vaak wordt het onder onhygiënische omstandigheden bereid en geserveerd. Het wordt vaak met soort van schaafmachine geschraapt (vaak onder tijdsdruk lang niet gaar) om de grote volumes snel en efficiënt te kunnen bewerken. Ook wordt het vet en zoutgehalte regelmatig ter discussie gesteld.

Reacties

Shoarma en doner zijn allebei lekker. Bij mij gaat een kapsalonnetje er ook altijd in . Hier in Hilversum is een goede kapsalon al te krijgen voor 3,50
beter dan nederlanse eten shoarma is lekker als je weet waar het lekkerst is ga niet zomaar naar binnen om te eten ze zeggen toch weet wat je eet doe het dan ook
Ga 1x naar Turkije en eet daar echte Doner, zoals de Turken het daar eten. Daarna lach je om Shoarma: wat een namaak. Geen wonder dat er lepels vol knoflooksaus overheen moeten. Het smaakt nergens naar. Ik zou me doodschamen als Turk.
Ik zie mensen hier geïrriteerd doen door de prijs hier. In den haag schilderswijk kost een broodje doner maximaal 2,50. In 1 winkel zelfs 1.75 en in meerdere winkels voor 2 euro en een gratis drankje. Kapsalon 2.50 klein met drankie, 4 euro groot met drankje. Tr pizza 75 cent. Kom maar verhuizen als je dood gaat door 9 eu voor een donertje
Dat je in Duitsland minder hoeft te betalen heeft meerdere redenen. de eerste is al duidelijk door het verschil in prijs voor het vlees. Over het algemmen kost vlees in Duitsland de helft van wat het in Nederland kost. Daarnaast betaal je in Duitsland voor een broodje (om mee te nemen) minder omzet belasting dan in Nederland. Ten derde is het zo dat Duitsers nou eenmaal minder snel veel geld uitgeven voor een "snack" en daarom de prijs ook zo laag mogelijk moet zijn... En als laatste, de concurentie is meestal veel groter.. Dus men "moet" wel goedkoop zijn.
Kapsalon groei je helemaal van dicht met die 1800 calorieeen per portie.
Ik begrijp alleen niet waarom Shoarma hier in Nederland meer dan een keer zo duur is als een Duits broodje Döner. In Duitsland heb je voor 3,50 een broodje Döner, om een zelfde broodje shoarma hier in Nederland te krijgen zou je ongeveer 9 Euro of meer moeten betalen.
Waarom staan er steeds Turken in een grieks restaurant??? dadelijk nemen ze de hele wereld over weg met die gasten
Waar kan ik je kapsalon proeven Hans?
ik vind dat shoarma overheerlijk is en er helemaal geen varken in zit dus hou jullie bekken en eet het gewoon op
Als iemand met zo een mes staat is dat nog een gezicht maar met zo een doner apparaat slaat het nergens op. Is er ook een verschil tussen turkse shoarma en marokaanse shoarma? Die van marokanem lijkt met meer kruiden.
Shoarma is de beste uitvinding ooit man. Ik kan wel 3 keer per dag Shoarma eten. :-) Met veel knoflooksaus. Shoarma 4-ever!
Shoarma of doner maakt me niks uit. Is allemaal lekker. Het lekkerste vindt ik een kapsalon. Vult goed en goedkoop. Bij ons kan je het voor 3,50 al halen.

Reactie toevoegen