Turkse koffie

Er gaat niks boven een lekker schuimig kopje Turkse koffie. Na een goede maaltijd is het de perfecte afsluiting. De enige koffie dat met drab wordt geserveerd. Het heeft een unieke smaak en geur wat te danken is aan de manier van bereiden en de hoogwaardige koffiebonen. Ook is de manier waarop het geserveerd wordt speciaal en is er een hele ritueel voor koffiedikkijken.

Oorsprong van de Turkse koffie is vermoedelijk Ethiopië. Er wordt ook beweerd dat Europa voor het eerst met de koffie in aanraking is gekomen en dat Europeanen jaren lang koffie op de Turkse wijze hebben gedronken. Tegenwoordig worden koffiebonen van hoge kwaliteit uit Brazilië en Midden Amerika zeer fijn gemalen. Voorkeur gaat er naar uit om de koffie (langzaam) te bereiden op houtskool met behulp van de zogenaamde cezve. De speciale kleine kopjes worden "fincan' genoemd en wordt uitgesproken als "findjan".

Turkse koffie is een belangrijke element in de Turkse cultuur. Zo bestaat er een gewoonte dat bij traditionele families dat "meisje vragen" wordt genoemd. Hierbij vraagt de familie van de aanstaande bruidegom, toestemming aan de familie van de bruid om te trouwen. Dit gaat vergezeld met het drinken van Turkse koffie. De vaardigheden van de aanstaande bruid om smakelijke koffie te zetten kunnen van belang zijn. Ook kan het opzettelijk er voor zorgen dat de koffie niet te drinken is, een hint zijn dat de bruid niet met de potentiele kandidaat haar leven wil verenigen.

Zelf bereiden van Turkse koffie kan even training eisen maar is na wat oefenen goed te doen:
1) Giet water in een cezve. De hoeveelheid dient overeen te komen met de inhoud van de kopjes
2) Voeg 2 theelepels koffie toe per kopje en nominaal 2 theelepels suiker (zoetheid kan naar wens worden bepaald)
3) Zet de cezve op laag vuur en roer ongeveer 45 seconden langzaam door
4) Als er een schuimlaag is gevormd kan het in de kopjes gegoten worden

Hierna zinkt het koffiedik naar de bodem van het kopje en dit wordt niet opgedronken. Vaak wordt er een glaasje water gedronken om de koffie echt te kunnen proeven.

Koffiedikkijken
De drab die overblijft na het drinken van de koffie wordt ook nuttig gebruikt. Door de kop om te draaien op het schoteltje en te laten wachten vormt de drap figuren. Iemand die daar inspiratie kan uit halen (voorspeller) kan daarmee fantasievol de toekomst voorspellen. Er zijn zat mensen die hier echt in geloven maar ook veel vrouwen die het gewoon gezellig vinden om over (aanstaande) echtgenoot of vriend te praten of te roddelen.

Het traditionele Turkse koffie zetten is, door de Israëlische ontwerper Esli Alovi, voor de Designboom’s ’Dining in 2015′ competitie in een nieuw jasje gestoken.

Meer informatie over Turkse koffie. En nog meer.

Er is tegenwoordig ook een apparaat dat Turkse koffie maakt.

Reacties

Een late reactie . Maar volgens mij is het arabica koffie. In Turkije is het merk van Kurukahveci Mehmet Efendi erg populair! Je kunt dit bij een dichtsbijzijnde Turkse winkel halen. Tegenwoordig heb je ook online turkse winkels, bijvoorbeeld bazaaro.nl. Staat goed aangeschreven!
Kan iemand mij vertellen of Turks koffie (bonen) arabica of van robusta is?? Ik moet wel zeggen, het is heerlijke koffie wat je proeft.

Reactie toevoegen