Turkse keuken of Griekse keuken?

De Turkse keuken en de Griekse keuken hebben veel overeenkomsten. Als je de menukaarten naast elkaar houdt, zie je al dat de namen overeenkomen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek als je beseft dat de twee landen, onder het Ottomaanse rijk jarenlang verenigd waren en de mensen vreedzaam samen hebben geleefd en gegeten. Toch smaken de gerechten echt anders.

Namen van sommige gerechten zijn exact het zelfde. Dolma is daar een voorbeeld van. Dolma is een gerecht dat gemaakt wordt door groente te vullen. De naam stamt van de Turkse woord "doldurmak" dat iets "vullen" betekent. Vaak wordt bijvoorbeeld een paprika gevuld met gehakt en rijst of graan. Hier komt ook meteen een van de grote verschillen tussen de twee keukens: de Turken bereiden de gerechten vaak met vlees en de Grieken vaak zonder.

Er ontstaat soms ook verwarring. Dolma wordt door de Grieken gebruikt voor gevulde wijnbladeren. Echter vinden de Turken dit uiterst raar. Want wijnbladeren worden niet gevuld maar "omwikkeld". Vandaar dat het gerecht in Turkije "Sarma" wordt genoemd en dat betekent "wikkelen" of "omhullen".

Ook qua uiterlijk kan het veel verschillen. Een van de bekendste gerechten is "Musakka". De Grieken bereiden het als Lasagne in laagjes. De Turken mengen de ingrediënten en serveren het als een pangerecht. Zo zien de gerechten er totaal anders uit terwijl de ingrediënten het zelfde zijn. De meeste mensen kennen de Griekse versie van het gerecht. De Grieken promoten hun keuken beter in het buitenland.

Imam Bayildi is een ander overeenkomstig gerecht. De naam betekent in het Turks "De priester viel flauw". Het verhaal luidt dat een hongerige imaam (de term voor een moslimleider, vergelijkbaar met een priester) flauw is gevallen door de geur en aroma van dit overheerlijk gerecht. De twee versies smaken toch behoorlijk anders. De Grieken bereiden de gerechten eenvoudiger en slaan bepaalde stappen over en blijven alleen aan de essentie trouw. Ook de keuze voor vlees (De Turken eten geen varkensvlees) en kruiden kunnen verschillend zijn. Doordat de Turkse keuken sterk is beïnvloedt door de Oosterse keuken zoals uit Iraan kennen de Turken veel meer kruiden en voegen ze dit ook toe in gerechten. De Grieken kennen deze traditie niet en daardoor smaken gerechten wat simpeler.

De vergelijkingen kunnen op deze manier blijven door gaan. Baklava, Kadayif, Kofte (Koeftedes), Turkse koffie (Griekse koffie), Sis kebap (Souflaki), Doner (Gyros) zijn allemaal gerechten die beide culturen kennen.

Het heeft dan ook geen zin om te bepalen welke keuken beter is. Dit is gewoon afhankelijk van individuele voorkeuren. Hou je meer van kruidigere en ingewikkeldere smaken met veel textuur of wil je simpele en flauwere smaken waar je veel olijfolie proeft? Ook heeft het geen zin om de oorsprong te onderzoeken van gerechten. Het Egeïsche gebied kent weliswaar grenzen van landen maar er zijn geen grenzen voor honderden jaren oude tradities en keukens die vloeiend in elkaar overlopen.

Reacties

Henk, als je t over slechte dingen zoals veroveringen, moord slavernij wilt hebben mag je je eerst wel even verdiepen in de Nederlandse geschiedenis waarin Suriname, abc eilanden, Indonesie en zo nog tientallen landen uitgebuit vermoord verkracht en als slaaf werden gebruikt puur door hun kleur en/of religie. De Turkse geschiedenis zou ik dan maar beter onderzoeken, want de Ottomanen maakten totaal geen onderscheid tussen kleur, ras, religie etc. Pas toen ze verraden werden door verschillende etnische groepen die gingen sluipmoorden voor de Fransen, Engelsen en Russen was 't raak. Tot slot; qua eten heeft de Turkse keuken een wereld aan gerechten, en geen simpele stoofpotjes en frikandelletjes die eigenlijk uit Indonesië komen ;)
ik heb alle berichten gelezen maar er zijn een paar factoren die jullie niet mee laten tellen. en dat is ten eerste jullie eigen smaakbeleving van gerechten ten tweede niet geheel onbelangrijk heeft het restaurant een goede keuken en tevens wordt er hier in nederland gauw naar een alternatief gekeken qua kosten /snel klaar iets om over na te denken en uiteraard kun je mij mening delen of niet net zoals smaak
Als je naar de geschiedenis kijkt dan weet je dat Griekenland bestaat al meer dan 4000 jaar. De Turkse bevolking was er niet dat waren Lydiërs, Hetieten en noem maar zo op. Wat Henk heeft genoemd van de oorsprong van Turkse bevolking het klopte wel. Zo kan je ook zien dat Romeinse rijk hebben heel veel van Griekse kunst gekopieerd. Zelfs de twalf goden leken op de Griekse en educatie. Meer dan 2000 jaar voor Christus was Griekenland een hoog ontwikkelde land terwijl onze voorouders hier in europa als barbaren leefden. Kijk hoeveel geleende griekse worden wij gebuiken? Als wij het terug moesten geven dan was onze europeese wordenschaat heel armoedig geweest. Waarom al die filosofen waren Grieks? Ik ben niet hoog opgeleid maar inmiddels weet ik wel welke land stak de kop boven andere op. Vergeet niet dat Griekenland 400 jaar onder de Otomaanse bezetting was en ook niet het Griekse genocide die in het begin van vorige eeuw is gebeurd.
Hahaha mensen praten over dingen waar ze.niks van af weten. Heel veel turkse gerechten zijn in ganziatep gemaakt ook baklava.!
Het is een kwestie van smaak maar waarom begint een Turk wel een Grieks restaurant en een Griek geen Turks restaurant...Omdat de Griek voor hun eigen keuken staat en dat graag aan hun gasten laat proeven. De kracht vd Griekse keuken is zijn eenvoud,de Turkse keuken lijkt daar wel op alleen gebruiken zij over het algemeen (te) veel kruiden,maar nogmaals smaken verschillen maar geef mij maar de Griekse keuken.
Henk, waar zijn je bronnen?
Het is niet negatief bedoeld, maar Turken hebben ontzettend veel veroverd en tot hun eigen gemaakt....Baklava is door Assyriers bedacht en door Grieken geintroduceerd. Ik vind dat Turken vaak wel war kritischer naar geschiedenis mogen kijken. Zoals Ocler jij schrijft zoals in Istanbul gemaakt, Istanbul heette voordien Constantinopel, en was de hoofdstad van het Byzantijnse rijk, er staan ook voornamelijk monumenten van Grieken en Armenen die nu eigendom van de Turkse overheid zijn. Het symbool op jullie vlag is een Byzantijns symbool en de naam Istanbul komt van het Griekse Istinpolin wat naar de stad betekent. Daarnaast zijn Grieken Koerden Aramezen Armenen en noem maar op verjaagt en vermoord met genocide etc. Nadat ik me verdiept heb in de geschiedenis heb ik toch wel minder respect voor het extreme nationalisme van Turken, en hun trots. De oorsprong van Turken ligt ook bij de Oghuz stammen die afkomstig zijn uit midden azie waaronder het huidige Tukmenistan Azebedian en zelfs China, dmv het ontvoeren van Bulgaarse Griekse jongetjes en veelvuldige verkrachtingen hebben zij een Europezer uiterlijk kunnen creeren. Ik hieruit dat veel gerechten overgenomen zijn uit andere culturen.
ja turkse keuken is wel overtreffend heel lekker vooral die kruiden en de combinaties bijvoorbeeld yoghurt was een toetje maar bij ons maar zij maken echte mooie variaties maar griekse salade is veel lekkerder en vis ja
Gisteren Grieks wezen eten in Gouda. Ik moet zeggen dat de bediening erg vriendelijk was. Beter geregeld dan de meeste Turkse restaurants. Maar het eten was wel minder. Vooral baklava is een wereld van verschil. Griekse baklava was nat en taai. Turkse baklava is lekker knapperig en bros. Het was leuk opgemaakt maar qua smaak haalt het echt de Turkse baklava niet. Dus ik zou zeggen: als je echt lekkere baklava wil proeven zou ik de Turkse baklava aanraden. En lauwe raki is ook echt niet lekker om te drinken :)
Grieks is ook wel lekker maar overtreft zeker niet de Turkse keuken, die is en blijft het lekkerste!
Ik heb laatst bij een Grieks restaurant gegeten en ik moet eerlijk toegeven dat ik het echt goed was. je kan natuurlijk aan de hand van 1 restaurant ervaring niet de hele keuken beoordelen maar toch zag ik grote verschillen tussen de kwaliteit van bediening en maaltijden. Veel Turkse restaurants hebben een slechte reputatie en dat is niet gek als je ziet hoe goed de Grieken het doen.
Ik zeg altijd als de moderne Turkije van nu bestempeld wordt als de oude ottomaanserijk, dan hoort het eetcultuur van de ottomaanserijk ook nu tot het moderne Turkije. Dan mogen de Grieken zeuren wat ze willen, baklava, dolma, doner etc is allemaal TURKS!
De Turkse keuken vergelijken met Griekenland gaat maar tot een bepaalde punt, Want de Turkse gerechten zijn zeker lekkerder! Ook de manier waarop het eten gemaakt wordt is erg indrukwekkend. De eten wordt vol met liefde en plezier gemaakt! Dat wordt dan de "zout en peper" van de heerlijke Turkse gerechten!!
Ik heb van beide landen gegeten. Ik moet zeggen dat de Turkse keuken echt beter is. In Athene staat soms zelfs er bij dat het gerecht op zijn Istanbuls wordt gemaakt. Je kan al aan de namen zien dat het Turkse gerechten zijn. Vis gerechten kunnen Grieken wel beter maken. Maar voor de rest kan je beter de Turkse manier eten. Veel lekkerder. Is mijn mening.

Reactie toevoegen