Tien lekkerste Turkse nagerechten

De Turkse keuken heeft ongelooflijk veel nagerechten. Deze zijn allen zoet. In het Turks worden deze dan ook "tatli"genoemd, wat "zoetigheid" betekent. Wederom heeft elke streek zo zijn specialiteiten. In het bijzonder is de streek rondom Gazi Antep bekend als het om nagerechten gaat. Het is niet makkelijk om een nagerecht te kiezen in een Turks restaurant. Vandaar dat ik even mijn top 10 nagerechten heb opgesomd.

10. Güllaç

Een heerlijk en licht nagerecht dat rozenwater en melk bevat. Wordt vaak versierd met granaatappelcellen.

Gullac

9. Helva

Helva is eigenlijk een verzamelnaam en er zijn tientallen variaties. Wordt vaak uitgedeeld bij gebeurtenissen zoals overlijden, geboorte, afstuderen enz.

8. Maras Dondurmasi

Een bijzondere ijssoort uit Kahraman Maras. Wordt bereid uit geitenmelk en is zeer stijf en toch smeuïg.

7. Tavuk Gögsü

Als je het letterlijk vertaalt betekent het "Kippenborst". Niet gek omdat er echt kippenborst in zit. Het is echt zoet en smaakt niet naar kip.

6. Muhallebi

Wordt gemaakt van melk. Het is een soort pudding en wordt ook in allerlei variaties bereid.

5. Pismaniye

Wordt ook wel "engelenhaar" genoemd. Het is dus echt zo dun als haar en wordt gemaakt van suiker, dus wederom zoet.

4. Baklava

Heel erg bekend. Wordt gemaakt van zeer dunne deegplakjes met er tussen soorten nootjes zoals walnoten of pistache noten. Er wordt gesmolten suiker er overheen gegoten. De mate van zoetheid hangt dus er van af, hoeveel suiker er in de siroop zit.

3. Künefe

De Turkse künefe wordt gemaakt van soort (lange) vermicelli. Er tussen wordt kaas geplaatst. Het geheel wordt warm gemaakt tot dat het smelt. Hier overheen wordt suikersiroop gegoten.

2. Profiterol

Zijn soort slagroomsoesjes met lekkere chocoladesaus eroverheen. Smaakt toch beduidend anders dan soesjes.

1. Asure

Een lekkere mengsel van soorten noten en vruchten. Als basis wordt tarwe gebruikt. In een grote pan wordt tarwe, suiker en andere ingrediënten gekookt. Tijdens serveren worden naar wens walnoten, granaatappelvruchten, sesam en kaneel toegevoegd.

Reacties

Baklava,gewoon verslavend lekker !
Als je aan een Griek vraagt of hun moeder baklava kan maken, dan krijg je 80% van de antwoorden een 'nee'. Vraag aan een Turk... Dan snap je waar de oorsprong ligt. Bovendien viel Griekenland, stukje balkan, Hongarije en Roemenië onder het Ottomaanse rijk. Na 1920 lieten de Turken een spoor van cultuur, keukens en tradities achter. Ga naar Kosovo dan krijg je baklava, ga naar Roemenië en je krijgt Baklava, ga naar Irak idem dito
Turkse eten is altijd lekker ik vind het de mooiste land en de lekkerste eten.
@jeroen Met de logica van de Grieken, is Messi ook Grieks >.> Baklava is Osmaans. Welke van de Ottomaanse rijk komt. Dat kan je niet Grieks noemen.
Baklava is in gaziantep ontstaan
Volgens de Grieken is baklava grieks. Ze hebben ooit zelfs boekjes uitgedeeld. Daar werd baklava een Grieks dessert genoemd. (Ik zou wel willen weten waar de oorsprong echt is)
Ziet er allemaal super lekker uit. Vooral Profiterol. Maar er zit volgens mij overal zo enorm veel calorieen in. Jammer dat er geen gezondere desserts zijn. Als je dit vaak eet kom je wel snel aan. Ik zeg: weg wezen met al die zoete dingen. Gewoon een appel is ook lekker een nagerecht.
Heerlijk! Ze worden allemaal met liefde gemaakt vandaar dat ze ook zo lekker-lekker zijn. Mijn lievelings toetjes zijn Künefe en Kazandibi.

Reactie toevoegen