Pide in Samsun

Pide is een soort Turkse Pizza. Of Pizza is een soort Pide, het is maar hoe je het bekijkt. Elke regio in Turkije heeft wel een eigen Pide soort met eigenaardigheden. Elke regio claimt dan ook lekkerste Pide van Turkije voor te schotelen. Ook wordt veelvuldig gediscussieerd waar nou oorspronkelijk Pide vandaan komt. Geen van deze discussies hebben tot op heden een resultaat opgeleverd.

Wel kan worden gezegd dat je in elke regio wel goede Pide kan eten. Zo ook in Samsun.

Samsun bevindt zich in het noorden van Turkije gelegen aan de Zwarte zee. De stad staat ook wel bekend als meest moderne stad van noord Turkije. Naast het "Turks fruit met slagroom" en vis bij Ladik meer, is Samsun ook beroemd om zijn "Samsun Pidesi".

Een gewoonte van mensen in Samsun is, dat ze bijna ritueelmatig op Zondag ontbijten met Pide. Gehele stad staat dan als het ware in het teken van Pide.

Mensen in Samsun bereiden dan Pide zelf thuis of gaan buiten, bij hun vertrouwde gelegenheid Pide eten.

Deze video (met nederlands ondertiteling) laat zien hoe Pide wordt gemaakt bij een bekend restaurant in Samsun.

Reacties

Ik ben nog laatst op de Zwart Jan straat geweest bij Sofra. Maar op de menukaart staan geen pide's meer. Erg jammer, want ze maakten het erg goed daar.
In Rotterdam raad ik voor pide hier zeker aan: http://www.dunyalokanta.nl Zij hebben een houtoven en ze maken Pide echt goed. Volgens mij niet op de Samsun wijze maar is echt lekker. Je had er nog een restaurant op de Zwart Jan straat. Dacht dat die Sofra heette. Die was nog beter. Maar daar ben ik lang niet meer geweest.
Leuk en aardig maar waar kan je het nou hier in Nederland eten? Is er een tent waar je deze pide kan bestellen?

Reactie toevoegen