Mantı

Manti is een heerlijke Turkse gerecht dat oorspronkelijk uit de stad Kayseri komt. De smaak is onbeschrijfelijk lekker en wordt door veel Turken als meest favoriete gerecht bestempeld. Als je in Turkije een enquête zou houden, zou manti zeker in de top 3 belanden.

Het is een kunst om het gerecht goed te bereiden. Kost veel tijd en energie om het deeg goed te kneden. Het is monnikenwerk om klein gesneden deegjes van ongeveer 2 cm, een voor een te voorzien van een beetje vulling en daarna dicht te vouwen. Zie je het al voor je? Duizenden met de hand gevulde deegbolletjes!

Doordat het zo arbeidsintensief is, staat het bij veel restaurants niet op het menu. Zelfs in Turkije heb je maar weinig restaurants waar je manti kan eten zoals het echt bedoeld is. Wel is het zo dat je tegenwoordig zelfs in de supermarkt het gewoon kan kopen. Het gaat dan hierom vacuumverpakte manti bolletjes met vlees er in. Echter zijn deze manti niet zoals het hoort te zijn. Er zit bijna geen vlees in om kosten te besparen en doordat het niet vers is, smaakt het ook nergens naar. Je proeft alleen maar kleffe deeg. Dus, verwar dit zeker niet met manti, zoals hier beschreven.

Over de afmetingen van manti zijn de meningen heel erg verdeeld. Sommige mensen zweren er bij dat manti zo klein mogelijk moet zijn. Er wordt dan gezegd, dat er van goede manti 20 bolletjes op een eetlepel moet passen. Anderen menen dat manti juist rijk gevuld moet worden en niet veel naar deeg moet smaken. Zij eten het liefst manti van wat grotere afmetingen met veel vulling. Anders eet je deeg en kan je net zo goed pasta eten.

Nadat de manti bolletjes gereed zijn wordt het in water gekookt, net als pasta. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Hierna wordt het uit het water gehaald en vervolgens geserveerd op eetborden. Maar we zijn er nog niet.

Manti is geen manti zonder yoghurt er overheen. Het liefst met een beetje knoflook er in. Daaroverheen moet weer een speciale Turkse rode saus worden gegoten. Deze saus bevat rode pepers, tomaten en olie. De saus wordt warm over het geheel gegoten. Het is wel belangrijk dat de yoghurt niet op de hete manti wordt gegoten omdat anders yoghurt zal transformeren naar kaas.

Maar pas op! Dit heerlijk gerecht zit vol met calorieën. Dus als je het vaak eet kom je gauw kilootjes aan.

(Manti wordt geschreven zonder puntje op de "i" en wordt uitgesproken als "mante")