Geschiedenis van kebap

Laat de koperen schalen en dienbladen je niet misleiden. Dit is niet een souvenirswinkel of een kopersmid. Het is een kebap restaurant in Kayan, een wijk in de centrale bazaar van Bursa. De zaak is gespecialiseerd in kebap en pideli köfte (gehaktballetjes op pita brood).

Evliya Çelebi verheerlijkt in zijn zeventiende-eeuwse reisverhalen Bursa bij uitstek om zijn heerlijke kebap.

Toch refereert hij nooit naar de tegenwoordig zo geliefde Iskender Kebap, een schotel waarvan de naam bijna synoniem is met de stad. Het wordt bereid door het grillen van vlees rond een metalen spies verticaal geïnstalleerd in een draaiende positie. Het vlees wordt in dunne plakjes gesneden en geserveerd op warme stukjes brood met yoghurt, tomaat en botersaus.

Ontbreken van de befaamde Iskender Kebap in dit plaatje van de late negentiende eeuw roept de vraag wanneer deze beroemde kebap werd uitgevonden. Terwijl Iskender Kebap als een traditioneel gerecht van het Ottomaanse Rijk wordt gezien, is het eigenlijk een recente uitvinding, in het bijzonder van İskerder Efendi, die zijn eerste kebap winkel vestigde in Kayhan in 1867.

Iskender kebap kreeg zijn bekendheid in de vroege twintigste eeuw dankzij het werk van de zonen en kleinzonen van Iskender Efendi, die blijven Iskender kebap tot op de dag van vandaag in hun restaurants in de historische bazaar van Bursa aanbieden.

Credits

Reactie toevoegen