Geschiedenis van de Turkse keuken

Dat de Turkse keuken op dit moment veel te bieden heeft weten we nu wel. Wat is dan nog onbekend? Nou, dat de Turkse keuken een ontzettend rijke geschiedenis heeft. Wist je bijvoorbeeld dat "de Turkse volkeren" al rond de 10e eeuw verrassend veel soorten graangerechten hadden verzonnen. Ze konden niet alleen graan koken, braden en roosteren maar maakten toen al noedels, pannenkoeken en broden.

Graan is nog steeds een belangrijk ingrediënt in de Turkse keuken. Ook zijn er bronnen die er op duiden dat de Turken veel fruit en noten consumeerden. Tevens begonnen ze met het gebruiken van suiker. Daar hebben we nou al die lekkernijen zoals baklava aan te danken.

Eerst nog even korte Turkse geschiedenisles: De Turkse republiek is gevormd in 1922 door Atatürk, als gevolg van het uiteen vallen van het Ottomaanse Rijk. Het Ottomaanse Rijk besloeg bij de grootste uitbreiding ervan een enorm gebied van Noord-Afrika, Azië en Europa. De huidige Turkse keuken heeft veel te danken aan het Ottomaanse Rijk. Door inbreng van vele culturen en ingrediënten uit alle windstreken is een bijzonder keuken gevormd.

Alhoewel de middeleeuwse Turken in Europa bestempeld waren als barbaren, was de realiteit anders. De Turken konden toen inmiddels 600 jaar lezen en schrijven. Ze waren al begonnen met het ontwikkelen van een rijke literatuur. Volgens verschillende bronnen zijn vooral de "oasis Turken" uit de 13e eeuw invloedrijk geweest op de voedselwegen uit het Midden Oosten. Door het combineren van twee voedselwegen ontstond een geweldige variëteit. De Iraanse en Iraakse keuken werd samengevoegd met de Oosterse (Mongoolse en Chinese) verscheidenheid.

Vele gerechten die we op het menu kunnen aantreffen bij Turkse restaurants worden ook genoemd in vele reisverslagen. De elfde eeuwse Turkse woordenboek Divanü Lûgat-it-Türk dat door Mahmud al-Kashgar is geschreven, somt inheems Turkse woorden op voor vele gerechten zoals we die nu kennen.

Een indicatie dat de Turken van grote invloed zijn geweest voor de wereldkeukens is bijvoorbeeld "de kalkoen". Na de ontdekking van Amerika werden vele vondsten direct via Spanje naar het Ottomaanse Rijk verzonden zonder dat de rest van Europa het ook kreeg. De Spanjaarden waren op de hoogte van de herkomst van de kalkoen en daardoor noemden zij het "de Indiaanse kip". De Turken namen dit over en noemden het "Hindi". Echter was iedereen de herkomst al lang vergeten toen de kalkoen ook in Engeland was gearriveerd. Daardoor werd het "de Turkse kip" (Turkish cock / Turkey) genoemd. De benaming werd door de Amerikanen later overgenomen en zo werd het dier, dat oorspronkelijk uit Amerika kwam, uiteindelijk genoemd naar de Turken. Dit voorbeeld benadrukt nogmaals de inbreng van de Turken op de westerse culinaire cultuur.

De Turken die in de 11e eeuw naar Anatolië zijn gemigreerd zijn dus de grondleggers van de Turkse keuken zoals we het tegenwoordig kennen. Wel moet met klem benadrukt worden dat de Turkse keuken later nog flink is verfijnd. Tegenwoordig zie je de sterke invloeden van de moderne Franse en Italiaanse keukens weer terug in de moderne Turkse keuken waarmee nieuwe gerechten ontwikkeld worden.

Dit is natuurlijk maar een zeer vluchtige samenvatting. Er valt nog zo veel meer te schrijven. Misschien schrijf ik later nog wat gedetailleerder over bepaalde onderwerpen.

Aan te raden boeken:
The Mongol empire and its legacy - Reuven Amitai-Preiss, Reuven Amitai, David Morgan
Tannahill, Reay, Food in History, Penguin, 1988
Algar, Ayla Esen, The Complete Book of Turkish Cooking, Kegan Paul, 1995

Reacties

Wuaw, wat een goede uitleg! Door deze uitleg heb ik een 8,3 voor mijn werkstuk gehaald! Harstikke bedankt!
Ik moest voor school info opzoeken over Turks eten en deze website heeft zo veel info!
ik zit in groep 8 en heb mijn eerste werkstuk over turks eeten dit heeft me echt ENORM geholpen bedankt !!!!!
Ik heb nergens eigenlijk zo een goede uitleg kunnen vinden over de oorsprong van de Turkse keuken. Bedankt!

Reactie toevoegen