Etli ekmek

Etli ekmek is niet bepaald creatief: het is gewoon deeg met alleen gehakt en tomaten als ingrediënten. De kunst is om het deeg exact zo dun te krijgen zodat het lekker knapperig is zonder dat de randen zwart aanbrandt. Ook moet het vlees dus van hoge kwaliteit zijn, omdat dat het enige is wat geproefd wordt. Zo ontstaat een simpel maar verrukkelijk gerecht dat altijd en overal gegeten kan worden.

Konya

Traditioneel komt Etli ekmek uit de stad Konya. Maar het wordt in Turkije tegenwoordig in steeds meer steden aangeboden. Origineel wordt Etli ekmek ongeveer 1 meter lang en 20 cm breed bereidt en vervolgens wordt het in stukjes van 10 cm voorgesneden zodat het makkelijk (met handen) gegeten kan worden. Vaak wordt het samen met vers gesneden tomaten, peterselie en citroen geserveerd. Ayran is de meest populaire drank dat er naast wordt gedronken en een stuk watermeloen is een tevens een goede combinatie.

Soorten Etli ekmek

Oorspronkelijk wordt Etli ekmek dus gemaakt met gehakt. Als het wordt bereid met kleine stukjes gesneden vlees wordt het “bıçak arası” genoemd dat “tussen het mes” betekent. Ook bestaat er een variatie met kaas dat Mevlana wordt genoemd.

Verschil tussen pide, lahmacun en Etli ekmek

Er is altijd veel discussie over wat nou “echt het origineel” is en welke gerecht waar van is afgeleid. Feit is dat ze allemaal erg op elkaar lijken maar toch net anders smaken. De leek zou ze allemaal samen vatten onder “Turkse pizza”. Misschien is het toch interessant om de verschillen te benoemen:

  • Pide is ovaal van vorm en heeft een dikke omgebogen rand
  • Lahmacun is rond en hoort pittig te zijn
  • Lahmacun wordt bereid met een fijner gehakt en het mengsel bevat tevens uien

Etli ekmek in Nederland

Er zijn in Nederland heel veel plaatsen waar een Turkse pizza besteld kan worden. Maar voor een goede Etli ekmek is meer speurwerk nodig. De oven is namelijk erg belangrijk en niet elke restaurant heeft beschikking over een goede oven waar Etli ekmek vers wordt gemaakt. Bijvoorbeeld Konyali in Rotterdam is druk bezocht om Etli ekmek te eten. Waar zijn volgens jou nog aan te raden restaurants?

Reacties

Bij Mevlana restaurant & pizzeria in Den Haag kunt u ook genieten van de etli ekmek. Daar worden ze 1 meter lang, krokant en u proeft echt de smaak wat je in TURKIJE proeft. Wordt gesreveerd met dagverse groente salade, gegrilde pepers, peterselie en citroen. Adres: filiaal 1: Vaillantlaan 420 filiaal 2: Kempstraat 147 Geen zin om uit huis te gaan en geen zin om te koken? Bij Mevlana Den Haag wordt het 7 dagen in de week van 11:00 uur tot 2:00 in de nacht thuisbezorgd. Bestellijn: 070 388 23 67 of via www.mevlanaonline.nl www.etliekmek.nl www.mevlanabezorgd.nl www.mevlanadenhaag.nl www.mevlana-denhaag.nl Probeer het uit en u zal zeker geen spijt krijgen. mvg, Talha
Dunya in Rotterdam heeft ook een steenkool oven. Eten daar is ook erg lekker.

Reactie toevoegen