Blog

Laat de koperen schalen en dienbladen je niet misleiden. Dit is niet een souvenirswinkel of een kopersmid. Het is een kebap restaurant in Kayan, een wijk in de centrale bazaar van Bursa. De zaak is gespecialiseerd in kebap en pideli köfte (gehaktballetjes op pita brood).

Shaorma zoals we het kennen in Nederland is vaak een goedkope manier om snel wat naar binnen te werken. Deze heren laten zien hoe het ook kan.

Wist je dat er een verband bestaat tussen de vleesballen (Köttbullar) dat je bij de Ikea kan krijgen en de Turkse köfte?

Traditioneel komt Etli ekmek uit de stad Konya. Maar het wordt in Turkije tegenwoordig in steeds meer steden aangeboden. Origineel wordt Etli ekmek ongeveer 1 meter lang en 20 cm breed bereidt en vervolgens wordt het in stukjes van 10 cm voorgesneden.

Van bijna alle restaurants zijn op internet beoordelingen te vinden over zaken zoals de kwaliteit van het eten en drinken, service, ambiance en prijs.

Eigenlijk hoort er geen verschil te bestaan tussen de gerechten. Shoarma stamt af van het woord “çevirme”, dat draaiend betekent. Döner is daar een ander Turks synoniem voor. Echter is het gerecht in het westen populair geworden als “çevirme” en verbasterd tot allerlei fantasievolle variaties.

Het woord "köfte" is afkomstig van het Perzische woord "kufte". De Turken hebben het gerecht overgenomen en andere vormen aan gegeven en kruiden toegevoegd. Oorsprong gaat in de Turkse keuken terug tot de 13e eeuw. Köfte is een verzamelnaam voor gehaktgerechten.

De Turkse keuken heeft ongelooflijk veel nagerechten. Deze zijn allen zoet. In het Turks worden deze dan ook "tatlı"genoemd, wat "zoetigheid" betekent. Wederom heeft elke streek zo zijn specialiteiten. In het bijzonder is de streek rondom Gazi Antep bekend als het om nagerechten gaat.

Dat de Turkse keuken op dit moment veel te bieden heeft weten we nu wel. Wat is dan nog onbekend? Nou, dat de Turkse keuken een ontzettend rijke geschiedenis heeft. Wist je bijvoorbeeld dat "de Turkse volkeren" al rond de 10e eeuw verrassend veel soorten graangerechten hadden verzonnen.

De Turkse keuken en de Griekse keuken hebben veel overeenkomsten. Als je de menukaarten naast elkaar houdt, zie je al dat de namen overeenkomen. Dat is natuurlijk ook niet zo gek als je beseft dat de twee landen, onder het Ottomaanse rijk jarenlang verenigd waren.

Manti is een heerlijke Turkse gerecht dat oorspronkelijk uit de stad Kayseri komt. De smaak is onbeschrijfelijk lekker en wordt door veel Turken als meest favoriete gerecht bestempeld. Als je in Turkije een enquête zou houden, zou manti zeker in de top 3 belanden.

Er gaat niks boven een lekker schuimig kopje Turkse koffie. Na een goede maaltijd is het de perfecte afsluiting. De enige koffie dat met drab wordt geserveerd. Het heeft een unieke smaak en geur wat te danken is aan de manier van bereiden en de hoogwaardige koffiebonen.

Soms zit een ongelukje in een klein hoekje. Vooral in een restaurant, kan er veel mis gaan. Een ketting reactie met een dergelijke afloop is wel bizar. Dit is wel een hele ongelukkige serveerster.

Ik ben op reis in Amerika. Natuurlijk ben ik ook ontzettend benieuwd hoe de Turkse keuken hier wordt vertegenwoordigd. Bijna plichtmatig ben ik dan ook opzoek gegaan naar enkele Turkse restaurants in de steden die ik ging bezoeken.

Pide is een soort Turkse Pizza. Of Pizza is een soort Pide, het is maar hoe je het bekijkt. Elke regio in Turkije heeft wel een eigen Pide soort met eigenaardigheden. Elke regio claimt dan ook lekkerste Pide van Turkije voor te schotelen.

Hoe aardig zijn de vriendelijke medewerkers van een restaurant nou echt? Daar kan je snel achter komen door een rekening te betalen met heel veel kleingeld. Na het tellen blijft er misschien nog wel een flinke fooi over ook!

 

Ik heb de website opgezet omdat ik van lekker eten hou. Ik hou niet alleen van Turks eten. Ik hou van al het eten dat bereid is met passie. Passie alleen is natuurlijk niet genoeg. Een goed recept, verse ingrediënten en goede timing is noodzakelijk.